X62 Blokdiagram 

Loop powered digitale communicatie

De X62 is een loop powered multi-variabele Hart transmitter. Dit betekent dat er meerdere proces variabelen gemeten worden en digitaal met de host gecommuniceerd kunnen worden. Het lage stroomverbruik en grote ingangsspanningbereik zorgen er voor dat meerdere Hart transmitters op 1 kabel en eventueel uit 1 barrier kunnen worden gevoed.

Galvanische scheiding

De galvanische scheiding zorgt voor de beste tolerantie tegen EMI bij het meten van spanningen in het microvolt bereik. Bovendien is voor de capaciteitsmeting lokale aarding onderdeel van het meetprincipe. De galvanische scheiding zorgt er dan tevens voor dat meerdere X62 gecombineerd kunnen worden, terwijl de Hart bus op 1 punt geaard kan worden, bij de Barrier. 

A/D conversie

Een Smartec UTI (Universal Transducer Interface) zorgt voor een kosteneffectieve A/D conversie in het bereik van -10mV ... + 150mV, met een resolutie van 1uV. Hiermee worden bijvoorbeeld alle thermokoppels over een groot temperatuurgebied ondersteund. 

In combinatie met de stroombron kan hiermee weerstand met een 2-, 3-, of 4-draadsmeting uitgevoerd worden. Bovendien kan optioneel door het uitschakelen van de stroombron eventuele parasitaire thermokoppelspanningen in de bekabeling gecompenseerd worden (Offset Compensation). Dit betekent dat de afstand tussen X62 en sensorweerstand gemakkelijk 100 m mag bedragen.

Multiplexer

De ingangsmultiplexer ondersteunt het meten van 18 ingangsspanningen (sense) of het uitsturen van de stroom van de stroombron via diezelfde 18 klemmen (force). Hierdoor kan de 2-, 3-, of 4-draads weerstandmeting uitgevoerd worden. De volgende combinaties van weerstand en spanningsmeting zijn standaard instelbaar:

  • tot 6 RTDs, 4-draads met 1 draad gemeenschappelijk 0.
  • tot 9 RTDs, 3-draads met individuele sense draad en 1 draad gemeenschappelijk aan 0.
  • tot 18 RTDs, 2-draad met 1 draad gemeenschappelijk aan 0.
  • tot 16 thermokoppels met 1 draad gemeenschappelijk aan 0 (interne klasse B Pt100 koude las compensatie).
  • tot 15 thermokoppels met 1 draad gemeenschappelijk aan 0 (optioneel externe klasse A Pt100 koude las compensatie).
  • tot 18 sensoren met -10mV ... + 50mV uitgangssignaal met 1 draad gemeenschappelijk aan 0.
  • tot 6 RTD/thermokoppel paren, 3-draads met individuele sense draad en 1 draad gemeenschappelijk aan 0.

Capaciteitsmeting

De ingebouwde capaciteitsmeting heeft 3 ingangen met een bereik tot 2 nF. 

De active guard technologie staat parasitaire kabelcapaciteiten toe tot in totaal 25 nF terwijl de meetfrequentie van maximaal 100 kHz de gevoeligheid voor elektrodevervuiling minimaliseert. Dit betekent voor u een betrouwbare meting met tot 250 m kabel.

 

De X62 wordt ontwikkeld in samenwerking met Smartec BV. Beschikbaarheid wordt verwacht in Q1 2005, volgend op het certificeringproces en veldtesten. Als u belangstelling hebt om te participeren in veldtesten neemt u dan a.u.b. contact met ons op. De X62 kunt u reeds bekijken op de Instrument 2004 in Utrecht.